Kuşların insan yaşamında olumlu etkilerinin birçok yönleri ile biliyoruz; ya kuş çeşitlerinin modern çağdaki insan yaşam alanlarındaki zararlarını ve etkilerini bilebiliyor muyuz? bir kuşun uçağa çarpması sonucu 100 ler ce kişinin ölümüne sebep olduğunu, veya bir kuşun bir uçağa vereceği milyonlarca dolar zararı? Bir leyleğin bir enerji nakil hatlarına vereceği zarardan Yüzbinlerce kişinin saatlerce enerjisiz kalabileceğini. Veya çok basit şekli ile sanayi tesis çatılarında martının veya güvercinin topladığı parçacıklarla su gider kanallarını tıkayarak tesiste yaratacağı su baskını ve sonuncunda oluşabilecek büyük yangınları.
Sağlığımıza Kuşların etkisi ; parklarda, otoparklarda, bahçelerde, kuş pisliklerinin yaymış olduğu mikropları bıraktıkları asitlerin biz insanlarda bırakacağı ölümlü etkisi araç , bina , giysilerimizdeki kalıcı hasarı. Son zamanlarda tıbbın gelişmesi ile ortaya çıkan kuş gribi gibi birçok hastalıkların kalıcı etkilerinden dolayı bilim kuşlarla mücadelenin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Tarım alanlarında çiftçilerimizin zararlılarla mücadelelerinde kuşların vermiş olduğu zararlardan dolayı meyve ve sebze üreticilerimiz artık ürün ve hasatlarına zarar veren kuşlarla da mücadele etmektedirler.
Kuşlarla mücadele ülkemizde son 8-10 yıldır yapılmaktadır. Oysa gelişmiş ülkeler bu yöndeki mücadeleye 50 yıl önce başlamış ve kuşlarla mücadele cihazlarında bizden 52 yıl ilerideler. Dünyada bu amaçla kurulan ilk şirket 1964 yılında Amerika da kurulan BIRD-X dir. BIRD-X Cihazları günümüzde dünya üzerinde bu açla faaliyet gösteren en gelişmiş cihaz konumundadır. BIRD-X ,Farklı teknolojiler uygulayarak kuşlakla mücadelede yeni teknoloji ve büyük ARG yatırımları ile dünyanın 160 ülkesinde faaliyet göstermektedir.
Farklı Model ve özelliklerdeki hayvan kovucu Cihazlarla ; ülkemizde de sıkça görülen Güvercin, martı, serce, karga, yarasa, sığırcık, leylek, akbaba, doğan , şahin, kaz, ördek, karabatak, baykuş, turna , gibi birçok kuş çeşidi ve farklı m2 ler ile 120 hektar (120.000 m2) kadar alanlarda tek cihaz ile % 90 yakın başarı yakalamıştır.Ayrıca Kuşlarla mücadele noktasında geliştimiş olduğu Jel kovucu, Sıvı Kovucu, ve Doğal Granür Kovucular ile farklı çözümler üretmiştir.
Yine enerji ve haberleşme nakil hatlarının yanı sıra tünellerde kuşların yuvalanma veya varlıklarını sürdürmeleri sonucu araç, tren ve yaya akışlarında ciddi trafik kazalarına ve aksaklıklara sebep oldukları araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde KUŞ çarpması sonucu her yıl 1000 lerce kaza olmakta bu kazaların bazıları ölümle neticelenmektedir. Özellikle Tünel ve alt geçit noktalarında kuşlarla mücadele daha önemli ve zaruridir.
BİNA VE YAPILARADA KUŞ PİSLİKLERİN VERDİĞİ ZARARLAR;
Özellikle inşa edilen yüksek ve geniş binalar, tarihten gelen görkemli yapılar, siteler rezidanslar, yüksek görselli dış dekorasyonlar aynı zamanda kuşlar içinde konaklama barınma, tüneme ve yuvalanma merkezleri haline gelmiştir. Kuşakların pisliklerinde yüksek oranda bulunan asittik atıklar bu binalar da lekelenmeler, asittik erimeler, yeni veya eski binalarda kısa sürede yıpranmalar ve görsel tahribatlar yaratmaktadır. Bata tedbir alınmayan bu tahribatları gidermek için çok yüksek maliyetler ödenmektedir. Öyle ki bu maliyet bazen hayvan kovucu cihaz maliyetinin 100 hatta bin katı kadar her yıl şirketlere veya devlet kurumlarına( müzeler, vakıflar, İbadethaneler vs.) gider kalemi teşkil edebilmektedir.
Dünya nüfusunun hızla büyümesi , İnsanların yaşam alanları kırsal kesimden büyük şehirlere doğru hızla akması ile birlikte
Günümüzde kullanılan birçok yapı malzemesi bu hayvanlar için ya bir yiyecek kaynağı veya çok iyi bir barınma veya korunma alanı oluşturmaktadır. Dolayısı ile aslında biz insanlar bilerek veya bilmeyerek bu hayvanları bizim yaşam alanlarımıza çekerek kendimize ve kuşlara ölümcül zararlar vermektedir.
Farklı Kuş çeşitlerinin farklı şekilde verebilecekleri zararlara karşı gelişmiş teknolojiler farklı çözümler üretmiştir.
Şeklinde mücadele türleri bulunmaktadır.
İşte etkileri ve oldukça yüksek