Fare kovucu ürünler, Farelerle mücadele, Doğla yollarla farelerle mücadele Fare zehiri, Fareyle Mücadele, ultrasonik Fare kovucular, dünyada farelerle nasıl fareleri öldürmeden mücadele ediliyor.
Fareler Büyük şehirlerde yoğun olarak; Binaların Merdiven girişlerinde girer ve Binaların bodrum katlarında, sığınaklarda, çatı aralarında, balkonlarda hatta evlerimizin içinde yuvalanır. Fareler hatlarını kablolarda bulunan özel kimsalların koku ve tadlarını çok sevmelerinden dolayı, tüm enerji ve bilgisayar kablolarını kemirmek farelerin en sevdikleri kemirme ürünleridir. Bu sebeple tüm bu kablolamanın yapıldığı hatlar yer altı ve yer üstü veya yüksek rakımlı ala gözetmek sizin fareler için cazibe inşalar için kabus alanlarımızdır. Farelerin bu kablolamaları kemirmeleri 1 saniyelik bir durum olmaktadır. Fakat insanlar bu kemirilen noktaları bulmaları bazan aylar bulabilmekte, kemirdikleri noktadan çıkacak kıvılcımlar bazen tüm birikimimizi ve geleceğimizi yanarak yok edebilmektedirler. Bir fabrikanın çatısından geçen elektirik kablolarına farelerin atacağı bir ısırık yüzlerce insanın canına milyarlarca lira kayıplara sebep olabilmektedir. Bu tarz geniş ve kör alanlarda fare zehiri veya kapanı yeterli ancak kısa süreli çözüm olabilmektedir. Özellikle bu raz alanlarda sonik ve Ultrasonik fare kovucu cihazlar kesintisiz ve uzun süreli çözümler sunabilmektedir. Dünyanın gelişmiş ülkeleri sanayisinin bu tarz sorunlar için bilim devreye girmiş ve çeşitli araştırmalardan sonra bu tarz cihazlar önce AmerikaBirleşik devletlerinde sonrada gelişmiş Avrupa ülkelerinin sanayisine ultrasonik fare kovucu cihazlar kullanımlarına sunulmuştur.
Fareler gıda fabrikaları ayrıca özel ilgi alanlarıdır. Makarna fabrikaları Un fabrikalarında, peynir ve süt işle tesisleri, ileri et işleme tesisleri, unlu mamul işleme fabrikaları, restoran, kafe, fırınlarda, pastanelerde, marketlerde, lokantalarda, depolar vs. alanları fareler için beslenme ve özel barınma alanalardır. Bu alanlar da her zaman zehirli mücadele yapılması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Farelerle zehirle mücadele ancak zehir veya kapanların bulunduğu alanlara fareler geldiğinde başlar. Oysa ultrasonik cihazlar 10 m2 den 6000 m2 kadar tek cihazla kullanılan sonik veya ultrasonik kovucular la alanın tamamına etkisi olmaktadır. Bu etkili ses frekansları sayesinde fareler bu alanlara girememekte veya alan da bulunan fareler o alanı terk etmek zorunda kalmaktalar. Bu sebeple gıda ve insanın bulunduğu bu tarz alanlar için ya doğal zehirsiz fare kovucu granül ve sıvılar ya da ultrasonik fare kovucu cihazlar mutlaka kullanılmalıdır. Fare kovucu cihazlar fare sorunu ortaya çıkmadan tedbir amaçlı önceden kurulumunun yapılması bir üretim tesissisinin olamaz sa olmazı olmalıdır. Yine gıda üretim tesislerinde üretilen ürünleri hammadde girişlerinde veya mamül ürün çıkışlarında fareler fiilen veya dışkı temasları yaşanması olası ciddi toplumsal hastalıklar kaçınılmaz olabilir.
Fareler bağda, bahçede, gıda üretim tesislerinin yansıra gıda satışını yapan tüm iş alanlarında kanalizasyonlarda aklımıza gelebilecek her türlü kirli alan ve temiz alanlarda yuvalanır yavrulayabilir ve yaşayabilir. Fare memeli hayvanlar gurubundandır Fare kemirgen bir hayvan olup keskin ve güçlü dişlere sahiptir. Türüne göre renkleri farklıdır Farenin dört tane ayağı ve uzun bir kuyruğu vardır. Fare kemiksiz bir hayvan olup elastik bir vücut yapısına sahiptir Fare en dar boruların içinden geçebilecek niteliktedir. Bu vücut yapılarından dolayı su giderlerinden evlerimize rahatlıkla ulaşır. Fare ayak yapıları sayesinde her yere tırmanma özelliğine de sahiptir.
Ev faresi, lağım faresi, çatı faresi, tarla faresi, bataklık faresi, beyaz deney faresi, ağaç faresi, geniş dişli fare, uzun kuyruklu fare, dikenli fare, çekirge faresi, orman faresi, pamuk faresi bazılarıdır. Fareler insanlara benzer bazı anatomik yapılarından dolayı bilim dünyasında laboratuvarda kobay olarak ta kullanılmaktadır.
Fareler otçul ve etçil beslenir. Fare un, kuruyemiş, meyve, tahıl, kök, böcek ve insanların besin kaynağı olan her türlü tahıl, peynir, sosis, salam, sucuk, ekmek ve aklımıza gelebilecek her türlü besini yerler beslenirler. Fare mutfağımızda besinlerimize ortak olabilir bir anda ortaya çıkabilir, çok hızlı hareket edip kaçabilen ürkütücü canlılardır. Fare aç kaldığı zaman kümes hayvanlarına ve evcil hayvanlara da saldırıp telef eder. Hatta insanların kulak burun ve parmaklarınızda yedikleri defalarca görülmüştür. Ev faresi olarak bilinen fare türleri insan besinleri dışında sabun, tahta, ev plastikleri, tutkal, kablo, mum, macun, kumaş gibi maddeleri dahi yiyebilirler. Fareler dışarıda yeraltından geçen kablolara, evin içinde elektronik eşyalara zarar verir ve maddi kayba uğratır.
Bulaşık makinesinin içine fırınların arkasına, dolapların çekmecelerine, yerleşip kablolarını kemiren ve cihazlarınızın çalışmamasına sebebiyet veren tek canlı farelerdir. Bu kotaları da kapan veya zehirle mücadele etmesi çok zordur. Fakat Doğal Granül ve Ultrasonik fare kovucular kullanılarak bu alanlarımızdan uzak tutulabilir.
Fare ler çok hızlı sürede ve çok sayıda üreyebilirler En sık karşılaştığımız fare türü olan ev faresi diğer adıyla fındık faresinin yavrusu 2,5 -3 ay gibi kısa bir sürede erginliğe ulaşıp 3 haftalık gebeliğin ardından yavru doğurur. Fare tek seferde 12- 13 kadar yavru doğurabilir. Fındık faresinin ergin olanın boyu kuyruğuyla birlikte yaklaşık 19-21 cm yi bulur. Fareler toplu halde yaşadıkları için bazen toplu halde hareket ederler ve ekinlere ve insanlara saldırdıklarında ciddi tehlikeler saçarlar
Fareler insanları maddi kayba uğratmakla beraber asıl büyük zara mikrop taşıyıp dışkılarıyla evlerimize boşaltarak besin kaynaklarımızla hava veya temaz yoluyla sıçraması sonucu hastalık yayarlar.
Fareyle mücadele için mutlaka bu konuda deneyimli ve bilgili ve bilimsel çalışmaları ile desteklenmiş firmaların cihazlarını kullanmak gerekir.
Farenin insana sadece zararı olmaz bunun yanında insanlara faydalı olduğu kısımları da vardır. Bilim dünyasında gen yapısı olarak insana en çok benzeyen canlı faredir. Bu bakımdan ilaç sektörü bütün deneylerinde kobay olarak fareyi kullanır. Buda insanlar için çok önemli bir nimettir. Eğer fare yerine insanlar kobay olarak kullanılsaydı yeryüzünde birçok insan ilaçlardan dolayı hayatını kaybedeceklerdi.
Doğanın dengesini korumak insan ın yaşam gerekliliği için var olan fareler yok etmek doğru bir yöntem olmadığı gibi doğanın hızla dengesini bazcaktır. BIRD-X bu bilicle farelerin doğada özgür ce görevlerini yeri getiriken insanlara verebileceği zararlara karşı da üretmiş olduğu cihazları fareleride insanlardan korumaktadır. BIRD-X Türkiyedeki kovmatik ile cözüm ortaklığı yapmaktadır.
Fareler insan yaşamına dünya kurulduğundan beri girmiş ve bir daha çıkmamış. İlaçlamanın gelişmediği orta çağlarda fareler insan hayatını o kadar tehlikeye atmış ki 100 milyonlarca insanların bu canlılar tarafından öldüğü bilinmektedir.
Farelerden yayılan ve insan ölümüne neden olan veba hastalığı Asya ülkelerinin insanlarının birçoğunun ölümüne sebep bu canlılardır.
Ev faresi yapı ve boy olarak küçük boyutlarda olup genellikle 8 – 10 cm kadardır. Sıcak ortamlarda ve sıcak ülkelerde iyi beslenen bu fare çeşidi yılda 5 – 6 defa yavrular. Fareler memeli hayvanlar gurubundan olduğu için bu hayvanlar canlı yavru doğururlar. Her yavrulamada bir fare 8 – 12 adet yavru doğurur. Fareler yuva yaparlarken evdeki pamuklu eşyaları ve yünlü eşyaları kemirip yuvasına taşır ve orda yuvalanmak için kullanırlar
Yeni doğan bir fare yavrusu yaklaşık 2 – 3 aylık olduğunda cinsel olgunluğa ulaşır ve kendine yuva yapmak için hemen faaliyete geçer bu sebeple evlerimizde ne zaman yuvalanacakları belli olmayan bu farelerin utrasonik fare kovucu cihazlarla yuvalanmalarını önceden engellemek mümkündür. Fare evlerde yuvalandıktan sonra hızlı üremelerinden kaynaklı diğer fare mücadele şekli yeterli olamamaktadır. Bu bilinçle her evde fare olsun yada olmasın mutlaka fare kovucu cihazlar mutlaka kullanılmalı ve farelerin evlerimizde yuva yapmalarına fırsat verilmeyecektir.
Ev faresi mücadelesi fare görüldüğü anda değil önceden fare kovucu cihazlar koymak sureti ile başlar..
30 m2 ile 350 m2 arasındaki alanlar için kullanılan fare kovucu cihazlar;
Transonic PRO Fare Kovucu
Kovmatik SNC 100 Fare kovucu cihaz
Kovmatik KOV-UE-200E Fare kovucu cihaz(Ultrasonik)
Kovmatik KOV-EM-180E Fare Kovucu
fare kovucu cihazlar kullanılmaktadır.
Fare kovucu Ultrasonik bu cihazlar Amerika ve Almanyada yapılan bir çok bilimsel araştırmalar sonucunda insan sağlığına hiçbir yan etkisi olmadığı kanıtlanmıştır.
Tarla faresi yapı ve şekil olarak diğer fare türlerinden farklıdır. Boy olarak yaklaşık 12 - 16 cm kadar olan tarla faresi ekinlerin bol olduğu tarlalarda bulunurlar. Tarla faresi insanlara ekinlerini yiyerek zarar verirler. Tarla faresi ekinlerin tohumlarını ve ekinlerin köklerini kemirerek yerler ve böylece ekinleri hem verimini düşürür hem de kurumasına neden olurlar. Bazen de tarla fareleri tarlaları delerek tarlayı sulamaya karşı etkisiz hale getirir ve bu bakımdan da insanı zarara uğratır.
Tarla faresi çok çabuk ürer ve çok sayıda çoğalan bir hayvandır. Bir tarla faresi yılda yaklaşık olarak 6 defa ürer ve her üremede 8 – 10 adet yavru doğurur. Buna karşı tarla faresi ile beslenen bazı canlılarda vardır bu canlılar tilki, baykuş, yılan ve sansar gibi birçok hayvan bu fareler ile beslenirler.
Çatı farelerinin binalarımıza verdiği en büyük zararlardan biri çatılarda bulunan enerji ve haberleşme kablolarını kemirerek iletişin kesilmesi ve enerjinin kısa devreler yaparak tüm binanın yok olmasına sebep olmaktadır. Bu şekilde fabrikalarda çıkan büyük yangılar la milyon dolarlık tesisler yok olmuştur.
Özellikle ilaçlanamayan veya kapan kurulamayan çatılarda mutlaka en az çatı kadar gereksinin olan fare kovucu cihazlar kullanılmalıdır. Fakat BIRD-X in dünya çapında yaptığı bu araştırmalar şunu göstermiştir ki fare kovucu bu cihazların uzman kadrosu ve yerleşimi çok önemlidir.
Evlerin bodrumunda beton bloklar altında, çöp yığınları arasında ve çatılarında bulunduğu için bu fareler bu isim ile anılırlar. Çatı faresi fare türleri arasında en büyük olan fare türüdür. çatı faresi boy ve yapı olarak çatı faresinden daha büyüktür. çatı faresi yaklaşık 35 -40 cm kadar olup büyüklük olarak bazen bir kedi yavrusu kadar olabilmektedir. çatı faresi yılda 4 – 6 defa yavrular ve her yavrulamada 6 adet yavru yaparlar. çatı fareleri evlerde buldukları her türlü yiyeceği ve börtü böceği besin olarak kullanırlar.
Çatı farelerin yaklaşık olarak ömürleri 1-1,5 yıldır. çatı faresinin ayak parmaklarının uç kısmında sert tırnakları var bu tırnaklar yardımı ile çok katlı binalara kadar tırmanırlar.
Gelişmiş ülkelerde kablo nakil ve kanalizasyon hatların inşaatı esnasında sonik ve ultrasonik fare kovucu cihazlar kullanımı şartnameye bağlanmış olup inşaat projesinin içinde fare kovucu cihazlar şartı konmuştur. Amereka ve Avrupa da kanalizasyon hatlaının yerleşim yeri çıkışlarında fare kovucu cihazlar mutlaka kullanılmaktadır.
Kanalizasyon ve Lağım faresi yapı olarak çatı faresi ve ev farelerinden büyük farelerdir. Bu fareler evlere pis su akarlarından ve lağımlardan gelirler. Aç kalan lağım fareleri insanın yaşam alanlarına beslenmek için gelirler. Lağım suyu ile evlere gelen bu fareler evlerde çatı ve bodrum kısmına yerleşerek buraya yerleşirler. Kendi türleri arasında en büyük olan fare türüdür bazen bir kedi büyüklüğünde dahi olabilirler. Lağım faresi yıl içinde her 2 ayda bir yavrularlar. Lağam faresi bulunduğu ortamda sürüler halinde yaşarlar. Doğal afetler esnasında ortaya çıkıp insanlara büyük zararlar verebilirler.
Lağım faresi geceleri insanın ağız burun ve kulaklarını kemirirler. Lağım faresi insanları kemirdiği zaman tükürük kısmındaki enzimler uyuşturucu özeliğine sahiptir. Kemirilen insan bunu hiç fark etmez.
Bilinen diğer fare türleri aşağıda ki gibidir.
Fareler zehirlidir demek yanlış olur. Diğer zehirli hayvanlar yılan, akrep vs gibi zehirli hayvanlar değillerdir. Farelerin zararları taşıdıkları ve bıraktıkları virüslerden dolayıdır. Çünkü fareler hantavirüs, tifüs, veba gibi salgın hastalıkları taşıyabilen hayvanlardır. Farelerin zararları da buradan geldiği bilimsel olarak ıspatnanmıştır.
Farelerden insanlara birçok hastalık bulaşmaktadır. Bunların bulaşma şekilleri farklıdır. Ya fareler insanların besinlerini yerken besinler üzerinde ki tükürükleri ve dışkılarından gelen mikroplar ile ya direk insanı ısırması ve kemirmesi ile bulaşır ya da fareler üzerinden gelen saç, pire, kene, bit ayaklarındaki lağam pislikleri gibi zararlılar vasıtası ile bulaşır.
Farelerin tükürük salgısı da narkoz etkisinde insan ve hayvanları pasif durumda yakaladıkları zaman, özellikle geceleri bu canlıların kulak, burun, dudak ve parmaklarını kemirerek yerler.Tükürüğünün özelliğinden dolayı canlılar bunu fark etmezler.
Farelerin tükürük salgısı da narkoz etkisinde insan ve hayvanları pasif durumda yakaladıkları zaman, özellikle geceleri bu canlıların kulak, burun, dudak ve parmaklarını kemirerek yerler.Tükürüğünün özelliğinden dolayı canlılar bunu fark etmezler.
Transonic PRO Fare Kovucu Bird-X Solar Yard Gard Ultrasonik Kemirgen Kovucu Doğal Fare, Siçan Kaçıran GRANÜL Kovmatik SNC 100 Fare Kovucu
Hayvan kovucu sistemler kosunda dünya çapında en gelişmiş cıhazlar 1964 yılından beri Amerikabirleşik devletlerinde faliyet gösteren BIRD-X ürünleri dir. 50 yılı aşkın süredir 160 ülkede satılan ürünler uzun yıların araştırması ve ARG çalışmalarının sonucunda bir çok hayvna kovucu ürünlerin yanısıra 30 yakın fare kovucu ürünler tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede de KOVMATiK güvencesi ile satılmaktadır. BIRD-X ORJİNAL ürünleri internet üzerindende satışa sunulmuştur.
BIRD-X Fare kovucu cihazları dünya çapında kullanım referasları.