Elektronik kuş kovucu sistemler elektronik olarak üretilen sonik, ultrasonik ses dalgalarıyla kuşları cihazın etki alanından uzak tutan, canlılara ve bitkilere bir zararı olmayan ayrıca herhangi bir kimyasal içermeyen, en mühimi doğanın dengesini bozmayan sistemlerdir. Kuşların zararları olduğu gibi doğa dengesi açısından faydalarını da göz ardı edemeyiz. Amacımız kuşları ve kuş cinslerini yok etmek değil sadece bulunmalarını istemediğimiz alanlardan uzak tutmaktır.
Ülkemizde bu güne kadar bu konuda yapılmış bilimsel bir çalışmaya rastlanmamıştır. Ancak bu konuyu ticari, zirai ve insan sağlığı açısından üç ana gurupta toplayabiliriz.
Kuşlar binalara, tarihi eserlere, sanayi tesislerine dışkılarının aşındırıcı (korozif) olması sebebiyle çoğu kez telafisi mümkün olmayan büyük zararlar vermektedirler. Bunların temizlenebilmesi her zaman mümkün olmamakla birlikte büyük maddi harcamalar ve insan gücü gerektirmektedir.
Müze, tarihi binalar, camiler gibi değerli binalarımızın görünümlerinin kuş dışkıları sebebiyle ne kadar gerçek görüntülerinden uzaklaştıklarını ve zarar gördüklerini kabul etmemek mümkün değildir. Yüzyıllardır korunan ihtişamlı tarihi eserleri kuş pisliklerinden koruyabilmek bu eserleri yaşatmak açısından da çok önemlidir.
Uçaklara ve hava ulaşım araçlarına verdikleri zararlar çok büyük mali harcamaların yanında ölümcül kazalara sebep olmaktadır.
Gemi, tanker, tekne gibi deniz araçlarında ise ulaşılamayan yerlere bıraktıkları dışkılarıyla kontrol edilemez malzeme çürümelerine yol açarak büyük zararlar vermektedirler.
Bilinen bu problemlerin ışığında hiçbir zaman kuş dışkısını tamamen temizlemek mümkün olmasa da temizleme için çok büyük insan gücü ve (elektrik, su, kimyasal temizleyiciler v.b.) masraf gerekmektedir.
Bu tür problemlerden kurtulmak istemez misiniz ?
Ekili alanlardaki ürünlerin kuşlar tarafından yenilmesi, zarar görmesi bu konuda hizmet veren çiftçileri ve kuruluşları telafisi mümkün olmayan büyük zararlara uğratmaktadır.
Çiftçilerimiz mevcut şartlarda tarla ve bahçelerine korkuluklar koyarak, zaman zaman silahla ateş ederek kuşları ekili alanlardan uzaklaştırmaya çalışsalar da bu yöntemin bir fayda sağlamadığı hepimizin malumudur. Kuşların korkulukların üzerine tünediklerini görmek her zaman mümkündür.
Ürününü kullanmak, satmak için bir yıl çalışan, tarlasına, bahçesine emek veren çiftçinin veya kuruluşun hasat zamanı kuşların ve diğer zararlıların yaptıkları tahribatlar sebebiyle maddi ve manevi ne durumda olabileceğini tahmin etmek güç değil.
Kuşların bu güne kadar tespit edilebilen dışkıları kanalıyla 60’a yakın zararlı mikrop taşıdıkları ve yayılmasına sebep oldukları bilinmektedir. Bunun yanı sıra 50’ye yakın ektoparazit de taşımaktadırlar.
Bu kadar geniş kullanım alanında basit cihazlar ve bilimsel olmayan yöntemlerle sonuç elde etmek mümkün değildir. Kuş cinsleri ve etkilendikleri sesler bölgelere göre de farklılıklar göstermektedir.
Kuşları istenmeyen bölgelerden uzak tutmak için gereken yöntemler genelde bilinmekte ancak hangi kuşun nelerden etkilenip uzaklaşacağı tamamen bilimsel ve deneysel araştırma sonuçlarından elde edilebilir.
Bilimsel olarak insan kulağının duyabileceği sesler ortalama 20 ile 20.000 Hz arasındadır. Ayrıca en önemli husus kullanılacak alanlara göre kuş kovucu cihazların kapasitelerinin uygun olması gerekmektedir.
Teknik olarak kuş kovucu cihazların elektronik devreleri sonik ve/veya ultrasonik ve lazer olarak dizayn edilmektedir. Başarılı sonuç elde edebilmek için kullanım yerine ve kuş türlerine uygun programların da olması gerekmektedir. Yani tek başına sonik ve/veya ultrasonik ses üretimini ortama yaymak bir fayda sağlamamaktadır.
Kuşlarlar Mücadele yöntemi olarak Cıghazların yanısıra ; Granül ler, Doğal sıvılar ve kuş kovucu Jel lerle mücadele edilmektedir
Kuş Kovucu Nedir ? Kurumsal Çözümler yazısından kuş kovucu ürünlerine bakabilir ya da Kovmatik anasayfasına gidebilirsiniz.